Sabit protezler, estetik veya fonksiyon amacıyla diş eksikliklerinde ve dişlerde fazla madde kaybı bulunduğunda uygulanan protez tipleridir. Sabit protezin yapılacağı dişler belli prensiplere göre küçültülmekte ve ölçüsü alınarak laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır. .
Sabit protezler, estetik veya fonksiyon amacıyla diş eksikliklerinde ve dişlerde fazla madde kaybı bulunduğunda uygulanan protez tipleridir. Sabit protezin yapılacağı dişler belli prensiplere göre küçültülmekte ve ölçüsü alınarak laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır. Uygulanacağı dişlere siman yani yapıştırıcı aracılığıyla sabitlendiği için hastalar tarafından takıp çıkarılamamaktadır. Böylece, hareketli protezlere göre adaptasyonu daha kolay olmaktadır. Ayrıca çiğneme etkinliği de hareketli protezlerle karşılaştırıldığında çok üstündür. Tek bir dişi içine alan restorasyonlar kuron, diş eksikliklerinin tamamlandığı en az 3 üyeden oluşan restorasyonlar ise köprü protezi olarak adlandırılmaktadır. Bu yüzden, sabit protezler toplumda genel olarak köprü, kuron ve kaplama olarak bilinirler.
Sabit protezler farklı materyallerden üretilebilmektedir. Sıklıkla uygulanan tipleri, metal-seramik protezler, tam seramik protezler, zirkonyum destekli seramik protezledir. Doktorunuz hangi materyalin size uygun olacağını belirleyecektir.
Sabit protezlerin uygulanabileceği endikasyonlar şunlardır;
Sabit protezler belirli klinik ve laboratuvar işlemlerinin ardından tamamlanmaktadır. Sabit protezlerin üretim süresi kuron ve köprü protezinin sayısına bağlı olarak değişmektedir. Tek bir kuron ya da köprü protezi 3 veya 4 günde üretilebilirken, bütün ağzı ilgilendiren restorasyonlar daha uzun zamanda tamamlanabilmektedir. Kısaca aşamalar şunlardır:
Uygulama Aşamaları,
Sabit protezlerin üretim süresi restorasyonun ne kadar fazla sayıda dişi içine aldığına göre değişmektedir. Tek bir diş ya da köprünün üretimi 3 veya 4 günde tamamlanabilirken, bütün ağzı kapsayan restorasyonların tamamlanması 7-10 iş gününü bulabilmektedir.
Sabit protezler genel olarak kuron ve köprü protezleri olarak ikiye ayrılmakla birlikte sadece dişin görünen ön yüzünün kaplandığı laminate veneerler ya da dişin çiğneyici ve öğütücü yüzünün parsiyel olarak kaplandığı inley ve onlay restorasyonlarda klinikte sıklıkla uygulanmaktadır. Bunların yanı sıra, aşırı madde kaybı olan ve kanal tedavisi görmüş dişlere uygulanan endo kuronlar ya da post ve kor restorasyonları da bu sınıflamaya dahil etmek mümkündür. Hekim tarafından yapıştırılan ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerin hepsine sabit protez denilebilmektedir.
Sabit protez fiyatları, çene yapısı ve diş numaralarına göre farklılık gösterebilir. Alt ve üst çeneler ayrı ayrı veya aynı anda yapılabilir.